درود و عرض ادب خدمت شما سروران گرامی. در مطلب پیش رو با انواع دستکش ایمنی کار آشنا میشویم. و نگاهی داریم به استانداردها و کاربردهای هر محصول.
در هر کار و فعالیتی که احتمال آسیب به دستان ارزشمندتان وجود داشته باشد حتما باید از دستکش استفاده کنید. اما نه هر دستکشی ! بلکه دستکشی که مناسب کار شما باشد. این اصل پایه منطقی طراحی و تولید انواع مختلفی از دستکشهای کار شده است که ما در این پست با 10 نوع از آن آشنا میشویم.
البته که هر نوع دستکش دنیای گستردهای دارد و در سطوح و کلاسهای مختلفی تولید میشود که هر یک باید در یک پست جداگانه بطور مفصل بررسی شوند. ما در اینجا ما فقط بصورت تیتروار و مختصر هر نوع دستکش ایمنی کار را معرفی میکنیم. شامل موارد زیر :
دستکش کارگری
دستکش ضد برش
دستکش ضد مواد شیمیایی
دستکش ضد حرارت
دستکش آتش نشانی
دستکش ضد سرما
دستکش ضد ارتعاش
دستکش عایق برق
دستکش یکبار مصرف یا جراحی یا معاینه
دستکش ضد اشعه و ضد رادیواکتیو
در ادامه به معرفی هر کدام از آیتمها بطور جداگانه میپردازیم.
دستکش کارگری
ساده ترین ، معمولترین و پرمصرف ترین نوع دستکش ایمنی را اصطلاحا دستکش کار یا دستکش کارگری میخوانند. دستکش چرمی، دستکش بافتنی ، دستکش لاستیکی ، دستکش کتان ، دستکش پارچهای جذب یا مونتاژ کاری و خلاصه همه دستکشهای ساده در این دسته قرار میگیرند.
خود این محصولات هم طرحها و تیپهای مختلفی دارند. مثلا دستکش چرمینوع تمام چرمیدارد. نوع ترکیبی چرمی-برزنتی هم دارد. یا دستکش بافتنی در وزنهای مختلف 50 گرم و 70 گرم عرضه میشود. دستکش لاستیکی یا دستکش بنایی هم نازک و هم ضخیم دارد که اولی البته مرسوم تر است.
تولید این دسته از دستکشها بطور معمول از استاندارد خاصی تبعیت نمیکند. و البته دلیل این امر سادگی محصول و غیر تخصصی بودن آنست.
دستکش ضد برش
کلاس حرفهای تر دستکش کارگری است که با استاندارد و کیفیت بالاتری تولید میشود. بطور معمول در هر کاری که امکان بریدگی دستان کاربر وجود داشته باشد ، دستکش ضد برش یا دستکش برشکاری گزینه اول است. و البته چون همیشه و در هر کاری امکان بریدگی دستان وجود دارد ، گاهی دستکش کارگری مطلوب افراد دستکش ضدبرش است. اما این دستکش تحت استاندارد EN 388 اتحادیه اروپا تولید میشود.
دستکش قویتری در این گروه قرار دارد که دستکش زنجیری یا دستکش فلزی یا دستکش قصابی نامیده میشود. از مفتولهای نازک فولادی بافته شده نوعی بافت شبیه زره تولید میشود که پایه تولید این دستکش است. این محصول دست چپ و راست ندارد و بصورت دانهای عرضه میشود و نه جفتی . برای کارهای با ریسک برشی بالا مانند کار با ساطور در قصابی و کشتارگاهها و یا دستگاه برش چوب گزینه اول است. استاندارد تولید مربوطه EN 1082-1 میباشد.
یک کلاس دستکش برشی بالاترهم موجودست که در کار با اره برقی Chainsaw استفاده میشود. با استاندارد EN 381-4 .
دستکش ضد مواد شیمیایی
مخصوص کار با انواع مواد شیمیایی طراحی شده است. سه محصول دستکش ضد حلال ، دستکش ضد اسید و دستکش نئوپرن در این دسته میگنجند.
دستکش ضد حلال یا دستکش نیتریل مناسب کاربا انواع حلالهای ضعیف و قوی صنعتی و آزمایشگاهی تولید میشود. از لحاظ تیپ ظاهری شبیه دستکش ظرفشویی آشپزخانه است. رنگ استاندارد این محصول سبز است. که گاها کاربرانی آن را دستکش سبز مینامند !
اما دستکش ضد اسید برای کار با انواع اسیدها تولید میشود. بطور معمول ضخیم است و دارای یک لایه داخلی از پنبه جهت راحتی دست کاربر. رنگ استاندارد دست ضد اسید قرمز است.
دستکش نئوپرن قویترین دستکش ضد مواد شیمیایی است که بطور استاندارد مشکی رنگ است. برای کار با انواع مواد شیمیایی اعم از حلال و اسید قابل استفاده است. استاندارد تولید دستکشهای شیمیایی EN 374 اتحادیه اروپا میباشد.
دستکش ضد حرارت
در کار با حرارتهای بالا اما ، دستکشهای ضخیم و از مواد مقاوم در برابر حرارت راهگشا هستند. منظور از مواد مقاوم در برابر حرارت مشخصا چرم و انواع پارچههای نسوزست. در تولید انواع دستکش جوشکاری از چرم گاوی نسبتا ضخیم استفاده میشود. اما برای حرارتهای بالا جوابگو نیست. این دستکش تحت استاندارد EN 12477 تولید میشود.
برای کارهای حرارتی سنگین از پارچه Terry که مقاومت حرارتی بالایی دارند استفاده میشود. انواع دستکشهای حرارتی تحت استاندارد EN 407 تولید میشوند.
دستکش آتش نشانی
کلاس حرفهای دستکشهای ضد حرارت متعلق به دستکش آتش نشانی است. در تولید دستکش آتش نشانی پارچههای نومکس Nomex و گورتکس Gore.Tex حرف اول را میزنند. استاندارد تولید دستکش آتش نشانی EN 659 است.
دستکش ضد سرما
یا دستکش سردخانه برای کار در برودتهای بسیار پایین مورد استفاده قرار میگیرد. مثلا برای کار با نیتزوژن مایع درصنایع یا آزمایشگاهها. با استاندارد EN 511 .
دستکش ضد ارتعاش
در فعالیتهایی که با ارتعاشات شدید همراهست ، به مرور زمان احتمال آسیب دیدگی و از کار افتادگی بافتها و عضلات دست وجود دارد. در این موقعیتها دستکش ضد ارتعاش مورد نیاز شدیدست. کارکرد این دستکش به این صورت است که ارتعاشات را damp یا مستهلک میکند. استاندارد تولید این دستکش EN 10819 میباشد.
دستکش عایق برق
کار با جریان برق بدون دستکش ؟ کار خطرناکی است و بی توجهی به اصول ایمنی فردی. دستکشهای عایق برق در شش کلاس مختلف تولید و عرضه میشوند. کلاس 00 ، کلاس 0 ، کلاس 1 ، کلاس 2 ، کلاس 3 و کلاس 4 . استاندارد تولید این محصول EN 609803 میباشد. در مورد دستکش ضد برق گفتنی بسیارست که در این مختصر نمیگنجد. در صورت تمایل به کسب اطلاعات بیشتر لطفا به پست انواع دستکش عایق برق مراجعه فرمایید.
دستکش یکبار مصرف
که به نامهای دستکش جراحی یا دستکش معاینه نیز شناخته میشود ، نازک ترین و ضعیف ترین دستکش موجودست. در انواع فعالیتهای پزشکی و صنعتی رد پای این محصول را میتوان دید.
دستکش ضد پرتو یونیزه و دستکش ضد رادیواکتیو
این دو محصول بسیار خاص و تخصصی در محیطهای هستهای که پرتوهای رادیواکیتو وجود دارد مورد استفاده قرار میگیرند. استاندارد تولید هر دو EN 421 میباشد.
سپاس از وقتی که به مطالعه این پست اختصاص دادید. امید که مطلب فوق مورد توجه شما عزیزان قرار گرفته باشد. اگر سوال یا مطلبی در ذهن دارید لطفا کامنت کنید. شاد باشید...